U svojoj štampariji

Najveći projekat nezavisnih medija u Srbiji

Svoju štampariju juče su, posle dugogodišnjeg podstanarskog staža u drugim štamparijama, dobila tri dnevna lista i devet nedeljnika, među kojima i „Blic“, koji ima 25,1 odsto akcija u zajedničkom poslu. Puštanju u rad prve štamparije nezavisnih medija u Srbiji i Crnoj Gori u hali na Novom Beogradu prisustvovali su predstavnici Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj, ambasadori Francuske, Nemačke i Danske u našoj zemlji, predstavnik UNESCO i ministar kulture Branislav Lečić, koji su istovremeno i donatori ovog projekta vrednog oko četiri miliona evra. Vlasnik i korisnik štamparije je Asocijacija privatnih medija, konzorcijum pomenutih listova.

Pre samog puštanja u rad, oko podne, počeli su da pristižu ugledni gosti, ambasadori, glavni i odgovorni urednici medija. Svi su prvo obišli zgradu na čijim zidovima su bile Koraksove karikature koje su pokazivale represiju bivšeg Miloševićevog režima.

– U protekle tri godine ovaj projekat bio je prvo san, pa noćna mora, potom ponovo san i sada konačno i realnost. Štamparija je otvorena zahvaljujući viziji novinara koji su se suprotstavili Miloševićevom režimu – rekao je Mogens Šmit, direktor Odeljenja za slobodu izražavanja, demokratiju i mir u Unesku.

Moćna štamparska mašina dugačka je oko 30 metara i teška 730 tona, a do Beograda je iz Nemačke dopremljena u 45 šlepera. Za njeno sklapanje, rukovanje i pravilan rad, kako bi što duže trajala, posebno je obučeno 30 ljudi, koji će raditi u objektu od 1.300 kvadrata, završenom za samo šest meseci.

– Za resornog ministra velika je čast da otvori štampariju koja će doprineti da sloboda medija krene za korak dalje. Za Vladu Srbije prioritet je sve što se odnosi na slobodu medija, ali je potrebno razvijati i njihovu infrastrukturu – rekao je ministar Branislav Lečić.

Zadovoljan je bio i šef operativnog centra Agencije za rekonstrukciju i razvoj Adrijano Martiz, jer je ostvaren najveći medijski projekat u Srbiji.

– Projekat je započet u vreme Miloševićeve represije nad medijima, kada su oni i njihovi novinari i urednici zatvarani, a neki i ubijani. Za razliku od tadašnjeg vremena, sada se reforme sprovode u svim sektorima, pa i medijima, što mi pomažemo, pa je tako preko naše agencije Srbija i Crna Gora dobila donaciju od 770 miliona evra, što bi trebalo da joj pomogne da se priključi evropskim integracijama – rekao je Martiz.

Inače, projekat za izgradnju štamparije je, kako je istakao francuski ambasador Gabrijel Keler, započet 1999. godine, nakon ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Taj tragičan događaj, dodao je ambasador Keler, ubedio nas je da nešto treba što pre učiniti.

Francuska je podržala priključenje Srbije i Crne Gore u Savet Evrope, pomoći ćemo da sve obaveze brzo i ostvarite. Ovu štampariju će moći da koriste i druge novine koje to žele, a sve u cilju razvijanja slobodnih medija – rekao je Keler.

J.P.